Zijn spataderen ernstig?

Het hebben van spataderen wordt door velen gezien als een typische kwaal voor ouderen. Dit is niet helemaal waar, ook jongeren kunnen er last van krijgen. Men wil er in eerste instantie van af vanwege plastische redenen, omdat men zich schaamt voor het uiterlijke gezicht. Maar spataderen kunnen ook voor pijn en veel last zorgen. Moet je ze nu meteen weg laten halen of is er geen haast bij geboden?

Verschillende soorten spataderen

Spataderen zijn er in verschillende typen. De kleine spataderen zijn eigenlijk alleen ergerlijk, omdat ze het uiterlijk kunnen verpesten. Voor de rest wordt er lichamelijk weinig last van ervaren en kunnen ze dus geen kwaad. Doordat ze klein zijn, zijn ze ook eenvoudig weg te halen. Tegenwoordig zijn er moderne technieken voor handen waarbij de patiënt zo weinig mogelijk hinder ondervindt en meteen weer naar huis kan na de ingreep. Bij de zeer grote spataders, die er lelijk uitzien, gaan er wel klachten mee gepaard. Zo kan de patiënt last hebben van een moe gevoel in de benen en ook pijn hebben.

Nieuwe methoden

Zoals gezegd hoeft men er tegenwoordig helemaal niet tegen een behandeling op te zien. De technieken van nu zorgen voor een vrijwel geheel pijnloze behandeling en daarbijhorend herstel. De ingrepen kunnen bijna allemaal poliklinisch en met plaatselijke verdoving uitgevoerd worden. Er kan gekozen worden om door middel van een spuitje zich in een roesje te laten helpen zodat helemaal weinig wordt meegekregen van de ingreep. De patiënt kan na een paar uur meestal weer naar huis. Wel moet dan soms nog twee weken een steunkous gedragen worden of even rustig aan gedaan worden. Het blijft tenslotte wel een chirurgische ingreep en het lichaam kan zo weer herstellen..

Wanneer laten behandelen?

Bij de grote spataders is er grote kans op ernstige complicaties als trombose, aderontsteking of een zogenaamd open been aanwezig. Zeker belangrijk om de huisarts er even naar te laten kijken. Deze zal iemand met flinke spataderen doorverwijzen naar de afdeling vaatchirugie in het ziekenhuis. Daar wordt een onderzoek gedaan om de ernst te bepalen en om te beslissen wat er aan gedaan kan worden.

Worden spataderen vergoed?

Bij het bepalen of de behandeling vergoed wordt kijkt men naar de aard van de behandeling. Kortweg kan het zo gezien worden dat als men de spataderen wil laten verwijderen puur om cosmetische redenen dat de ingreep zelf betaald dient te worden. Wanneer er duidelijk een gezondheidsprobleem is vastgesteld en de patiënt er last van heeft, zo hebben mensen met grote spataderen vaak ook vochtophoping, dan wordt de operatie wel (gedeeltelijk) vergoed.