Zo kunt u snel uw IBAN berekenen

IBAN check via internet

De data voor de invoering van IBAN worden regelmatig aangepast, maar eens zal het moment arriveren waarop wij met zijn allen overstappen naar de nieuwe bankrekeningen. De notering van de rekeningen is aangepast, zodat het eenvoudiger is geld over te maken binnen verschillende banken uit landen in heel Europa. Het IBAN nummer wordt afgeleid van de huidige bankrekening, het is dan ook heel gemakkelijk de nieuwe code te berekenen. In dit artikel leest u meer informatie over IBAN, en leert u hoe u binnen enkele seconden uw IBAN nummer kunt berekenen.

 

Opbouw van het nummer

Een IBAN nummer is vaak als volgt opgebouwd:
NL 06 BANK 1234 1234 12

Het IBAN nummer ziet er zo uit vanwege de berekening die hiervoor gedaan wordt. U kunt de berekening zelf uitvoeren, de informatie die u hiervoor nodig heeft staat hieronder. Liever geen tijd besteden aan het berekenen van uw IBAN? Kijk dan op www.IBANNL.org, daar kunt u via deze pagina gratis en binnen enkele seconden uw IBAN nummer achterhalen.

 

NL

De opbouw van IBAN start met de landcode van het land van de bank. Voor Nederlandse bankrekeningen is deze code NL. Elke Nederlandse rekening start daarom ook met deze twee letters wanneer er sprake is van internationale betalingen.

 

06

Na de twee landletters volgen twee cijfers, deze worden de controlecijfers genoemd.

 

BANK

Deze notering heeft normaal gesproken de eerste vier letters van uw bank. Bij de ING is dit bijvoorbeeld INGB, bij ABN Amro is dit ABNA.

 

1234 1234 12

Deze 10 cijfers worden vervangen door uw bankrekeningnummer. Het IBAN nummer dat hier komt zal altijd 10 cijfers lang zijn. Wanneer uw rekeningnummer minder dan 10 cijfers is dan plaats u voor het rekeningnummer een of meerdere nullen. Heeft uw rekeningnummer bijvoorbeeld 8 cijfers, dan plaats u twee nullen voor het getal.

 

De berekening van uw IBAN nummer kan ingewikkeld zijn en problemen opleveren. Zorg altijd dat u de berekening goed uitvoert, omdat u anders wellicht geld overmaakt naar een bankrekeningnummer dat op het uwe lijkt.

 

Overige informatie over IBAN

Er zijn nog een aantal interessante feiten bij IBAN, hieronder leest u enkele.

Uw bank zet uw bankrekening automatisch om naar een IBAN nummer.

Dit is fijn, want zo kunt u direct al betalingen ontvangen op dit nieuwe nummer. U hoeft er zelf niet achteraan, dit bespaart dan ook flink wat tijd.

 

Binnenlandse betalingen ook via IBAN

Doordat IBAN het mogelijk maakt internationale transacties sneller uit te voeren dankzij de eenvoudige rekeningnummers, kunnen Nederlandse banken ook beter met elkaar werken om sneller transacties over te maken. Vroeger duurde het overmaken van geld vanaf ABN Amro naar ING bijvoorbeeld 1 of meerdere dagen, tegenwoordig staan de meeste transacties er dezelfde dag nog bijgeboekt.

 

Het systeem is al meerdere keren uitgesteld

Het eerste idee van IBAN kwam in de jaren ’90, en in 1997 werd het dan eindelijk uitgerold. Echter waren er nog veel opstartproblemen en heeft het systeem lange tijd stilgelegen, er was dan ook lange tijd geen voortgang in het maken van de software om de transacties goed te laten verlopen.

Uiteindelijk zou Nederland begin 2014, op 1 februari, ook de diepe sprong wagen in de IBAN wereld, maar dat is nog niet gelukt. Steeds meer banken zijn overgestapt op IBAN, maar nog steeds is het systeem nog niet goed.

De nieuwe datum is daarom 1 augustus 2014, of deze datum wel behaald zal worden is nog even afwachten.

 

SEPA is de nieuwe naam

De naam IBAN zal niet voor lange tijd blijven hangen, SEPA is de nieuwe benaming voor het systeem. Het staat voor Single European Payment Area, en is bedoeld om alle inwoners van Europese landen die met de Euro betalen met elkaar te verbinden. Zo kan er eenvoudig geld overgemaakt worden, zolang het in Euro’s uitgedrukt is. Zo is het overmaken van geld vanuit Italië naar Nederland gepaard met minder tijd en kosten.