Zo stelt u zelf uw fiets samen

Onderdelen los bestellen met gratis montage

Een nieuwe fiets is vaak een grote investering. U kunt een standaardfiets aanschaffen, waarbij alles volledig erop en eraan wordt geleverd. Als u liever een fiets heeft die volledig aansluit bij uw voorkeuren dan is het aan te raden zelf de fiets samen te stellen. U kunt deze dan laten monteren door een fietsenmaker bij u in de buurt.
Als u bijvoorbeeld onderdelen besteld bij Fietsvakshop.nl dan kunt u deze laten bezorgen bij een aangesloten dealer bij u in de buurt, deze zal de fiets dan gratis voor u monteren, zodat u direct op weg kunt.

 

Bij het samenstellen van een eigen fiets moeten een groot aantal onderdelen worden gekozen. Door het kiezen van de juiste onderdelen heeft u een fiets die past bij uw lengte, uw fietsgebruik en u het juiste comfort biedt.
In dit artikel leest u welke onderdelen belangrijk zijn bij het samenstellen van een fiets, en waar u op moet letten wanneer u deze onderdelen gaat bestellen.

 

Frame

Een fiets begint bij het frame. De meeste frames worden gemaakt van aluminium, het is een licht metaal dat veel stabiliteit biedt.

Maat

De maat van uw frame hangt af van uw lengte. Een frame voor de damesfiets moet kleiner zijn dan 22 inch wanneer u een lengte heeft van 1,73 meter of kleiner. Vrouwen boven 1,73 meter kunnen het beste een fiets met een framemaat van meer dan 24 inch aanschaffen.

Mannen met een lengte van 1,83 meter of minder hebben baat bij een fiets van 22 inch, mannen langer dan 1,83 meter kunnen beter een frame van 24 inch of hoger aanschaffen.

Kleur

De kleur van uw frame bepaalt de kleur van uw fiets. U kunt bij de bestelling vaak zelf aangeven welke kleur u het frame wilt laten spuiten.

 

Zadel

Het rijden op een fiets begint bij een goed comfort. Als u regelmatig uw fiets gaat gebruiken is het slim om te investeren in een goed zadel.

Soort

Voor een sportfiets kunt u het beste een sportzadel kopen, voor een dames- of herenfiets is een normaal zadel – zoals een gelzadel of leren zadel – voldoende.

Inhoud

Gelzadels zijn ideaal voor fietsers die direct een goed gemak willen, deze gaan echter maar beperkte tijd mee. Een leren zadel is daarentegen veel duurzamer, maar het duurt even alvorens deze vormt naar uw billen.

 

Stuur

Handvaten

Een goede grip op uw stuur is erg belangrijk, u wilt tijdens het fietsen niet per ongeluk uw stuur loslaten tijdens het nemen van een bocht of wanneer u een hobbel over rijdt. Kies daarom voor handvaten van rubber, deze bieden een goede structuur.

Remmen

Tijdens het fietsen wilt u ook op tijd kunnen stoppen. Op uw stuur kunt u de remhandvaten laten monteren, zodat u handremmen op uw fiets heeft. Er zijn handremmen voor het voor- en achterwiel. Remmen met uitsluitend het voorwiel is gevaarlijk, want dit kan leiden tot over de kop slaan.

Versnellingen

Op uw stuur worden ook de versnellingen gemonteerd, welke u met uw hand kunt gebruiken. Afhankelijk van het aantal tandwielen op uw fiets wordt bepaald hoe groot de versnellingen zijn en hoeveel u er heeft. De meeste dames- en herenfietsen komen met maximaal drie versnellingen, mountainbikes en sportfietsen komen vaak met minimaal 21 versnellingen.

 

Fietsbanden en -wielen

Maat

Uw fiets moet goede banden en wielen hebben, hoe beter de kwaliteit hoe sneller u zult kunnen fietsen. Kies voor harde banden wanneer u de fiets voornamelijk voor het fietsen naar uw werk of school gebruikt, zachte banden zijn beter voor mountainbikes en fietstochten door gebieden met een minder gestructureerd wegdek.

Kwaliteit

De kwaliteit van uw fietsbanden en -wielen is erg belangrijk. Kies voor banden en wielen met rubber van hoge kwaliteit. Dit zijn onderdelen van de fiets waar u beter wat extra geld voor kunt neerleggen, omdat dit het rijden op de fiets aanzienlijk verbetert.

Fietswiel maat

De maat van uw fietswiel kunt u zelf bepalen. Grotere wielen zorgen voor een hogere topsnelheid, als u graag lange fietstochten aflegt of snel op uw werk wilt zijn is het slim banden te kiezen met een diameter van minimaal 20 inches. Probeer hierbij dezelfde lengte als uw frame aan te houden.

Binnenband

Bij het kiezen van een binnenband is het vooral belangrijk hoe groot uw fietswiel is. Door dezelfde maat te kiezen weet u zeker dat u een binnenband kiest die past bij uw wiel.

Buitenband

De maat van de buitenband wordt ook bepaald door de maat van het fietswiel, en is gelijk aan de maat van de binnenband. De kwaliteit van de buitenband moet hoog zijn, zo voorkomt u dat doorns of splinters door uw buitenband prikken en de binnenband beschadigen.

 

Veiligheid

Veiligheid moet voorop staan bij het samenstellen van uw nieuwe fiets.

Verlichting

U bent wettelijk verplicht verlichting op uw fiets te hebben, anders loopt u het risico om een boete opgelegd te krijgen. Investeer daarom in goede verlichting, uw voorkeur moet liggen bij voor- en achterverlichting met een dynamo, zo loopt u niet de kans dat de batterij leeg is.

Voor

Het voorlicht op uw fiets moet wit zijn, zo bent u het beste te zien. Tegenwoordig mogen fietslampen niet meer flikkeren, schaf dus fietslampen aan die constant branden tijdens het fietsen.

Achter

Het achterlicht moet rood zijn, zo kan een auto zien of zij u benaderen van voor of achter. Achterlicht met een dynamo is beter dan een batterij, omdat u deze niet hoeft te vervangen.

Fietsbel

Naast verlichting is de fietsbel een tweede factor van veiligheid bij uw fiets. U kunt met een fietsbel kenbaar maken dat u eraan komt, en iemand wilt passeren. Een fietsbel is ook wettelijk verplicht.

 

Fietsslot

In Nederland worden fietsen vrij vaak gestolen, met een goed fietsslot kunt u dit probleem zoveel mogelijk voorkomen.

Vast slot

Het klassieke fietsslot, dat gemonteerd zit onder het zadel, is een goede manier om te zorgen dat men niet zomaar op uw fiets er vandoor kan gaan. Zorg daarom voor een goed fietsslot, uw voorkeur moet echter liggen bij een kettingslot.

Kettingslot

Het kettingslot geeft u de mogelijkheid uw fiets vast te zetten tegen een lantaarnpaal, aan een fietsenstalling of tegen een hek. Zo kunnen dieven niet zomaar uw fiets meenemen.

Het is mogelijk een vast slot gecombineerd met een kettingslot aan te schaffen, zo weet u zeker dat uw fiets dubbel is beveiligd.

 

Ketting

Tijdens het fietsen zorgt u door middel van het duwen op de trappers dat uw ketting gaat bewegen, en de wielen in beweging gezet worden. Zo beweegt u uzelf vooruit. De kwaliteit van de ketting moet hoog zijn, maar er komt nog meer bij kijken. Versnellingen, tandwielen en de achteruittraprem zijn allemaal factoren die belangrijk zijn bij het kiezen van een ketting.

Versnellingen

Afhankelijk van de fiets die u wilt kunt u kijken hoeveel versnellingen er op de fiets moeten komen. Gaat u uw fiets vooral in de stad of in een dorp gebruiken dan heeft u aan drie versnellingen genoeg. Wilt u door heuvelachtige gebieden rijden dan zijn 21 versnellingen aan te raden.

Tandwielen

De tandwielen bepalen hoeveel versnellingen u op uw fiets kunt hebben. Op uw achterwiel kunnen zeven tandwielen worden gemonteerd, in uw kettingkast drie. Zeven bij drie maakt 21 versnellingen.

Achteruittraprem

Als u geen handremmen wilt hebben, of toch behoefte heeft aan meer remmen dan de handrem, is de achteruittraprem aan te raden. Zo kunt u ook met uw benen remmen.

 

Trappers

Maat

De maat van uw trappers hangt af van de grootte van uw voeten. Als u een grote zool heeft kunt u beter kiezen voor trappers met een grotere oppervlakte.

Reflectoren

De reflectoren op uw trappers verhogen de veiligheid van uw fiets, wanneer u in het licht van een auto komt zal een reflector u zichtbaar maken.

 

Bescherming

U kunt op uw fiets een aantal onderdelen monteren die zorgen voor extra bescherming.

Jasbescherming

De jasbescherming wordt gemonteerd op uw achterwiel. Tijdens het fiets kan uw jassen alle kanten op waaien, u wilt voorkomen dat deze vast komt te zitten in uw achterwiel. Met jasbescherming voorkomt u dat u dit risico loopt.

Kastbescherming

Uw kettingkast moet goed worden beschermd, u wilt niet dat er stokken in komen. Uw veters kunnen losraken tijdens het fietsen en vast komen te zitten in uw ketting. Beide problemen voorkomt u door kastbescherming te kopen, deze zorgt ervoor dat het risico op deze gevaren aanzienlijk lager is.

 

Accessoires

Naast de essentiële fietsonderdelen zijn er nog een aantal accessoires die u op uw fiets kunt laten monteren.

Bagagedrager

De bagagedrager is ideaal voor het vervoeren van bijvoorbeeld boodschappen op uw fiets. Daarnaast kunt u ook samen met iemand anders op de fiets zitten met een stevige bagagedrager.

Voor of achter

De bagagedrager kan voor of achter gemonteerd worden, of u kunt kiezen voor beide. Let goed op het gewicht dat de bagagedrager toelaat. Een stevige bagagedrager staat toe meer gewicht te dragen, zodat u gemakkelijker met twee mensen op de fiets kunt zitten.

Snelbinders

Bij het vervoeren van bijvoorbeeld boodschappen op uw bagagedrager is het slim om ook snelbinders aan te schaffen. Zo kunt u uw tas of boodschappen vastzetten op de achterkant van uw fiets en kunnen deze er niet gemakkelijk vanaf vallen.